zondag 7 maart 2010

Beeldenstorm

In het weekeinde kwam ik ogen en oren tekort. En handen. Was ik maar een linkse octopus. Dan kon ik vijf boeken en drie kranten tegelijkertijd vasthouden. Nescio's De Uitvreter/Titaanjes/Dichterje/Mene Tekel, Brieven uit Veere, Hoflands De Kronieken van S. Montag, Duel van Joost Zwagerman, Willem IV van prins tot koning (de biografie), de NRC's van vrijdag en zaterdag en Het Parool. Om maar wat titels te noemen. Als linkse hobbyist moet je heel wat ballen in de lucht houden. Tegenwoordig neem ik een extra dosis tot me. Omdat het na 9 juni zomaar voorbij lijkt te zijn. Dan is het gedaan met de schone kunsten. Minister-president Wilders maakt korte metten met subsidies. Nu het nog kan laaf ik me aan al dat moois. Of lees erover.
Zo sla ik stapels leesvoer in, bezoek musea en geniet van sculpturen in het park. Neem de stilte in me op. Die van voor de nieuwe beeldenstorm. Het is hamsteren geblazen.
De linkse elite heeft een naam voor het populistische lawaai dat steeds harder klinkt: iconoclasme. Zouden ze er bij de PVV van gehoord hebben? En zo ja, weten ze wat het betekent? Ze zullen na raadpleging van het woordenboek een verband nog niet willen begrijpen. Ieder z'n hobby.
Laten we hopen dat na de val van het kabinet Wilders I alle onrust een beeldenstorm in een glaswater bleek.

5 opmerkingen:

Hans zei

Zou het niet zo zijn, Bloothooi, dat alles wat het grote publiek niet lust, wordt gesubsidieerd? Waarom wordt een popconcert, meestal bezocht door armlastige jongeren, niet gesubsidieerd en waarom wordt (bijvoorbeeld) een toneelvoorstelling wél gesubsidieerd? Is het eigenlijk niet vreemd, dat die armlastige jongeren wél bedragen tussen 50 en 100 euro overhebben voor een popconcert, maar dat de elite, die in de regel toneelvoorstellingen, opera etc. bezoekt, maar een schijntje hoeft te betalen van wat die voorstelling werkelijk kost?
En dat noem je links?
Los van het feit of Wilders wel of geen goede ideeën heeft, mag van mij de subsidiekraan stevig worden dichtgedraaid. Dan blijven vanzelf de écht goede culturele gezelschappen over en hoef ik niet meer mee te betalen aan al die alternatieve shit.
Tot slot wens ik je succes met het lezen van al die aan je stand verplichte, linkse grachtengordelintelligentsiakost.

Greet Weelders zei

Zeg, wijsneus Blootje, de iconoclastische periode is al meer dan 1000 jaar achter de rug. Echt weer iets voor die linkse kabouters, om dat woord uit het vet te halen en er een nieuwe, eigen betekenis aan te geven.

Prof. dr. E.I. Kipping zei

Meneer Bloothooi, waterglas is één woord, maar glas water moet toch echt worden losgeschreven.

Nuancezoeker zei

Wie bepaalt wat het het grote publiek is? En wat ze niet lusten?
Welke subsidiekraan mag stevig worden dichtgedraaid? Wat is de definitie van 'écht goede' culturele gezelschappen? Wat is alternatieve shit?
Welke bronnen met rechtse Wassenaar-wetenswaardigheden zouden een inhoudelijk evenwicht kunnen bieden aan linkse grachtengordelintelligentsiakost?

Johannes Calvijn zei

Zeg Bloothooi, wanneer beginnen die hagenpreken van je? Of denk je dat die beeldenstorm vanzelf komt. Ik hoop toch niet dat je ons laat afreizen naar de duinen van Dishoek. Bij jou voor de deur is plek zat!