In heel het land vergaderen straatnaamcommissies over straatnamen. Alle woonerven en kampen, elke laan, dreef of steeg krijgt na lang wikken en wegen een passende naam toegewezen.
In het verleden waren de namen een verwijzing naar het doel van de straat of weg. Neem Hoofdstraat of Postweg, denk aan Varkensmarkt, Strosteeg of Vagantenpad. Tegenwoordig kampen leden van straatnamencommissies met het probleem dat ze hele wijken in één keer moeten benoemen. Gelukkig voor hen zijn er thema's als schilders, dichters en rivieren. En dankbaarder nog, de natuur. Zo komen ze op briljante vondsten zoals Belleperenlaan, Monarchvlinder, Koolwitjeshof, Pimpernelstraat, Lelietuin en Beukenbout. Veelal vernoemd naar wat door stapels stenen, asfalt en verkeer juist verdween of werd verjaagd. Creativiteit en fantasie zijn ver te zoeken bij de leden van straatnaamcommissies. De geschiedenis van de streek, de oorsprong van het perceel worden vaak vergeten. Bovendien, zo werd me eens verteld, mogen de namen niet te ingewikkeld klinken. Dat is lastig registreren en zoeken voor de hulpdiensten.
Hoewel erkentelijk als ze in nood snel huis en haard zullen vinden, danken we aan brandweerman en ambulancebroeder straatnamen waar ik alleen al vanwege de naam nooit zou willen wonen.
4 opmerkingen:
Is Sperwerkamp dan zo uniek Bloothooi? Ben je niet een beetje inconsequent?
BeukenBout ? Dat lijkt me een zware bevalling, maar wel op hout gerijpt.
@Hans
De dorpse geschiedenis wijst het bestaan uit van zoiets als een 'wildbaan' waar gejaagd werd. Sommige vogels worden dikwijls in verband gebracht met de jacht of jagen. In dit verband zie ik wel een zekere logica in de straatnaam Sperwerkamp. Het is niet helemaal uit de lucht komen vallen.
Zoals zelfs Schippersdreef en De Sluis wel degelijk een context kennen die historische betekenis heeft.
Haha, wel goed je klassiekers bestuderen Bloothooi. De Wildbaan was een buitenhuis en had niets met jacht op wild te maken...
Een reactie posten