dinsdag 6 oktober 2009

Proefspruit



Spruitje strikes back

Het lijkt een gedurfde actie. Een boekje schrijven over spruitjes. En dat uitgerekend in de kinderboekenweek met het thema: Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken.
Kinderboekenschrijver Jan Paul Schulten toont zich een ware waaghals. Hij is de auteur van het Boekenweekgeschenk De wraak van het spruitje.


‘Als het spruitje een klasgenoot van je was, dan zou die altijd in zijn eentje op het schoolplein staan.’ Met deze woorden op de achterflap is de toon gezet. En toch weet Schulten stap voor stap de weerzin tegen het groene kropje weg te nemen. Hij moet er wel voor op bezoek bij smaakexperts, een chef-kok, een voedselonderzoekster en de ‘snackbarprofessortopkokoloog’ Piere Wind. Die laatste plaatst door een experiment met een proefpanel bestaande uit kinderen het spruitje in een gunstig daglicht. Een reclameman buigt zich tenslotte over een goedbekkende naam voor de speciaal voor het kinderboekenweekgeschenk ontwikkelde spruitjesvariatie.

Eetweetjes
De Wraak van het spruitje is non-fictie en houdt het midden tussen een journalistieke zoektocht en informatief kinderkookboek. Het telt zeven hoofdstukken, telkens onderbroken door twee of drie pagina’s feiten en wetenswaardigheden onder de noemer Eetweetjes. Bijvoorbeeld het gegeven dat een kind zo’n tienduizend smaakpapillen op de tong heeft en een bejaarde uiteindelijk nog maar drieduizend. Of wat te denken van de Britse kok Heston Blumenthal die gasten oesters laat eten met een iPod op en ondertussen het geluid van golven en meeuwen laat horen. Zo smaken de oesters verser en lekkerder.
Het boekje bevat heel wat van dit soort aardige eetweetjes.

Lekker
Schulten is geen moraalridder, hoewel hij tussen de regels door wel duidelijke voorlichting geeft over juiste voeding. Hij ontstijgt de spruitjescultuur door steeds een verrassende en hedendaagse wending te geven aan zijn ijdele poging het spruitje te verheffen tot niet te versmaden lekkernij.
Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat de in het boekje met naam en toenaam opgevoerde deskundigen morgen elders werken waardoor de eeuwigheidswaarde snel vervliegt.
Met zeven illustraties en de omslag debuteert voormalig modeontwerper en reclametekenaar Taufiq de Water als kinderboekillustrator. De technisch geslaagde tekeningen ondersteunen weliswaar de tekst maar wekken meer de indruk bij een kinderhorrorverhaal te horen van Paul van Loon.
De Wraak van het spruitje is lekker om te lezen. Het voert zelfs volwassenen van de ene lekkernij naar de andere. Het kinderboekenweekgeschenk schotelt makkelijke kost voor en vormt een streling voor oog en tong.

Koop vanaf woensdag dus kinderboeken en lees Jan Paul Schulten. Het thema indachtig ben ik benieuwd aan welke tafels hij tijdens de kinderboekenweek mag aanschuiven. Goedemorgen Nederland, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman? De Gouden Griffelwinnaar van vorig jaar zal zich moeten verantwoorden voor de revancherende groente die een gruwel is voor menig spruit.

Jean Paul Schulten: De wraak van het spruitje (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek), 95 bladz., gratis bij aankoop van tenminste 20 euro aan kinderboeken

www.janpaulschutten.nl/

http://janpauls.blogspot.com/

www.kinderboekenweek.nl

1 opmerking:

Hans zei

Goh, interessant hoor...