maandag 22 februari 2010

Autoriteitschrijven

Als deeltijd 'anarcho-liberaal' ben ik terughoudend in het invoeren van overbodige regulering. Regels bedenken kost tijd en geld. Dan de implementatie ervan en vervolgens het handhaven.
Toch voel ik veel voor het instellen van de Autoriteit Politiek Bedrijf (APB).
De Autoriteit Politiek Bedrijf (APB) is gedragstoezichthouder op degenen die politiek bedrijven in Nederland. Dat houdt in dat de APB toezicht houdt op het gedrag van politici in heel Nederland: raadsleden, wethouders, Statenleden, gedeputeerden, Kamerleden en ministers. Met het gedragstoezicht wil de APB een bijdrage leveren aan het goed functioneren van de politiek.
Het goed functioneren van de lokale, regionale, provinciale en landelijke politiek is een publiek belang. Publiek, bedrijfsleven en overheid zijn voor velerlei activiteiten afhankelijk van de politiek. Vertrouwen in de ordelijke en eerlijke werking van degenen die politiek bedrijven is cruciaal. Daarom is het van groot belang dat er toezicht gehouden wordt op de behoorlijke werking van de gekozen bestuursorganen.
Aangezien het zelfreinigend vermogen van politieke partijen en alle gekozen bestuurslagen veel ontwikkeling vraagt, en de voorzitters kennelijk hun handen vol hebben aan andere zaken is een nieuwe autoriteit dringend gewenst. Bloothooi zal bij gelegenheid ruimte geven aan waarnemingen en oordelen door de APB.

Noot in geval van voor de hand liggende reacties van een zekere reaguurder: Bloothooi publiceert deze bekendmaking als ingezetene, op persoonlijke titel dus.

1 opmerking:

Een Zekere Reag(l)uurder zei

En wie bepaalt wat een "behoorlijke werking" inhoudt? De APB? Een door de overheid betaalde instantie die de overheid, althans de door diezelfde overheid betaalde politici controleert? Laat mij niet lachen, dat is hetzelfde als de zogenaamde onafhankelijke rechters, die ook door de overheid worden betaald. En zo blijft in deze politiestaat alles bij het oude. Het aloude "brood en spelen" zal nimmer veranderen. Niemand is vrij in dit land, niemand is vrij in deze wereld. O ja, je mag in dit land voor je mening uitkomen; nou, dat is fijn zeg, voor je mening mogen uitkomen. Voor de rest wordt je leven bepaald door de overheid en straks ook nog door de overheids-APB.
Nog meer ideeën Bloothooi?