dinsdag 16 februari 2010

Heerlijk helder



"Pardon me, do you know the way to the Holland Heineken House?"
Belangrijker dan Huis ten Bosch, het Catshuis en het torentje schijnt vandaag de dag de biertent van 's lands grootste brouwer in Canada te zijn. Er lopen meer regeringsvertegenwoordigers, captains of industry, en andere bekende Nederlanders rond dan in ons land zelf. Ladingen vol 'kopstukken' worden ingevlogen. Na afloop van de geroemde 'ik hou van Holland'-gezelligheid tijdens de Olympische winterspelen kunnen de Canadezen vast en zeker een extra dweilpauze gebruiken.

4 opmerkingen:

Prof. Dr. E.I. Kipping zei

"Belangrijker dan Huis ten Bosch, het Catshuis en het torentje schijnt vandaag de dag de biertent van 's lands grootste brouwer in Canada te zijn."
Lees die zin nou eens goed. De volgorde is niet juist. Want als je deze zin goed leest, zit 's lands grootste brouwer dus in Canada. Kranten staan heden ten dage stampvol met dergelijke verkeerde woordvolgordes.
Juist is: "Belangrijker dan Huis ten Bosch, het Catshuis en het torentje schijnt vandaag de dag de biertent in Canada, van 's lands grootste brouwer, te zijn."
Iedereen weet wat in zinnen met verkeerde woordvolgorde wordt bedoeld, maar dat maakt die zinnen nog steeds niet goed.

Hans zei

Zijn er nog échte kerels? Mannen die op jacht gaan, zich oriënterend op de hemellichamen of markante punten in de natuur. Mannen die altijd overal hun weg vinden?
Ja, er zijn nog echte kerels, maar niet veel meer. De meesten zijn sukkels en laten zich leiden door een navigatiesysteem om vervolgens boetes aan te vechten, omdat het oh zo leuke Nepbassie- of Cruijff-stemmetje zei dat je die eenrichtingsweg moest inslaan of dat je volgens de informatie op het schermpje "maar" 105 reed, terwijl de snelheidsmeter én de radar het dubbele aanwezen.
Bier zuipen, dat kunnen ze nog, om zich daarna al boerend vanuit hun vette bierpens door zo'n klein kutkastje naar huis te laten dirigeren.
Échte kerels? Ja, de kerels zonder kutkastje in hun kar.

De eenzame fietser zei

Echte kerels stappen op hun fiets en gaan ondanks de barre weersomstandigheden goed gemutst aan de 15 kilometerlange tocht naar hun werk beginnen. Daar aangekomen, laten zij zich voldaan in hun bureaustoel zakken, liften de armen omhoog, snuiven de lucht die de oksels loslaten diep op en brullen luid: Ahhh, vers zweet, heerlijk!

Hans zei

Fout, eenzame fietser. Échte, héél échte kerels snuiven de lucht die de squawoksels loslaten, op.