maandag 1 februari 2010

Ellende

NOS-journaalverslaggever Kees van Dam verslaat, zo lijkt het, met zekere gretigheid rechtstreeks langs de kant van de snelweg ellende. Ellende betekent volgens de Van Dale: ‘rampzalige toestand’. Maandag stond Kees van Dam bij de Ketelbrug waar de A6 in beide richtingen gestremd was. Voor hem is sneeuw ellende. En gestremd verkeer ook. Hij gebruikt het woord ellende te pas en te onpas. Als je winterse neerslag en verkeersoponthoud ellende noemt wat zijn dan kwalificaties voor echte ellende? Op de schaal van wereldleed is ‘ellende’ nauwelijks van toepassing op Nederland.
In plaats van de kijker te bedienen met feiten en er achter te komen waarom zoveel automobilisten achter het stuur kruipen ondanks de waarschuwingen door KNMI en ANWB, benadrukt Kees van Dam liever de ellende. Dat is kennelijk een vorm van kwaliteitsjournalistiek.
Met het gebruik van het woord ellende zou ik terughoudend zijn. Voor mij is het een rampzalige toestand dat de Kees van Dammen van deze wereld onnodig stemming maken. En fluks grote woorden in de mond nemen om die anderen vervolgens in hun mond te leggen. De taal van Telegraaf-koppen toetert mij voorbij. Waarom spreekt het schijnbaar serieuze journaille steeds meer in chocoladeletters?
Ellendelingen! Laat mij alsjeblieft een eigen mening vormen. En reserveer jullie papegaailawaai voor aan de borreltafel.

1 opmerking:

Hans zei

Zeg, blotellende, hoe kun jij dat nu allemaal weten, als je mij onlangs nog bezwoer geen tv meer te kijken?
Waarom zoveel automobilisten achter het stuur kruipen? Tja, jij kruipt in het weekeinde toch ook gezellig met je gezinnetje in de auto om aan de andere kant van het dorp van de bergjes te sleeën? DAAROM STAPPEN WIJ IN DE AUTO, OM ONS COMFORTABEL VAN A NAAR B TE BEGEVEN.
Wat voor de één ellende is, is voor de ander plezier.