zondag 6 juli 2008

Muziekmozaïek

Ooit was er de stem van Willem Duys die de zondagmorgen over de frequentie van Hilversum 1 opluisterde in zijn programma Muziekmozaiek bij de AVRO. Welhaast bezwerend werd de lichte muziek geroemd. Jubelend over het ‘magistrale’ orkestrale kunnen van Rogier van Otterloo. Daarna de ‘virtuoze’ vocale verdiensten van Rita Reijs bezingend.
De welbespraaktheid zoals ook mr. G.B.J. Hilterman die aan de dag legde lijkt voorgoed verdwenen. Deze heren waren mijnheren die senioriteit uitstraalden. Radioautoriteiten die ABN spraken en eloquent voor de dag kwamen. Kom daar eens om met de huidige ethervervuiling. Hoe groter het spraakgebrek, hoe hoger de verdiensten bij de commerciële radiostations. Het melige gewauwel en de pokkenherrie zijn niet van de lucht.
Was ik een vroegoude jongeman dan? Nee hoor, naast genoemde oude lullen kon ik Frits Spits en Felix Meurders best verdragen en de popcharts volgde ik op de voet. Maar Muziekmozaïek vormde een loom begin van de zondagmorgen als aangenaam interbellum na de ene schoolweek en voorafgaand aan de volgende. Een prettig verblijf in niemandsland tussen plicht en presteren. In bed luisteren naar de radiowekker was voldoende.

Geen opmerkingen: