dinsdag 15 september 2009

Mensen

Het wemelt van de nieuwsberichten die men op redacties kopieert van voorgaande jaren.
- paarden oefenen voor Prinsjesdag
- de rijtoer op derde dinsdag van september
- onstuimig ontgroenen
- bezoekersaantallen evenementen, zoals Open Monumentendag

De vraag is of repeterende feiten wel nieuws zijn. Om met bezoekersaantallen te beginnen. Open Monumentendag trok 850.000 bezoekers dit jaar. In 2008 bezochten 900.000 mensen Open Monumentendag. Wat zegt zo'n getal nu helemaal? En wat maakt het verschil met 2008? Er komt vast een evaluatie. Trouwens wat wordt verstaan onder 'mensen'? Over geslacht, leeftijd, opleiding wordt met geen woord gerept. En hoe waardeerden die mensen monumentendag eigenlijk?
In ons denkraam past alleen de stijgende lijn. Elk jaar moeten er meer en meer mensen komen. Koninginnedag, Pinkpop, De Parade en Lowlands. Massa is kassa. Komt allen. Neem de bloemencorso in Valkenswaard, of de koetsenparade in Sluis. Veel volk op de been, tal van vrijwilligers die zich voor één dag in het jaar belangrijk wanen en gehuld in oranje vestje, liefst gewapend met portofoon orders uitdelen. Het voert te ver om verkeersregelaars op de bumper te nemen, maar uit het leger goedbedoelende, belangenloos optredende maatschappelijke middenvelders zijn er enkelen die de toon en sfeer van het evenement verkeerd inschatten.
En tot slot een tip voor een dagje uit vandaag: Gouden Koetsparade in 's-Gravenhage. Laat die knollen met dat rijtuig in Godsnaam voortaan op Koninginnedag rondhobbelen. Dan zijn folklore en politiek definitief losgekoppeld, hoeft Hare Majesteit geen beladen tijdingen te brengen en worden twee evenementen samengevoegd.

5 opmerkingen:

Hans zei

Helemaal gelijk, vooral met die vrijwilligers, die zich één dag per jaar (zéér) belangrijk wanen... Ik erger mij groen en geel aan die gewichtige mannetjes (je ziet nimmer vrouwen). En ze voelen zich helemaal stijgen als een échte politieagent met ze overlegt.

Hans zei

Als je dan toch zoveel bezoekers per dag krijgt, zou ik weleens van al die bezoekers willen weten of ze Hare Majesteit of hare majesteit zouden schrijven. Voorts ben ik benieuwd wat alle Bloothooi-bezoekers sowieso van het koningshuis vinden. Hierbij wil ik de lezers verzoeken zich bij hun keuze niet te laten beïnvloeden door het enge, zeldzame en afstandelijke Duitsch-Nederlandsche accentje van Trix en ook niet door het pafferige babyface van haar oudste zoontje.

Oranjeklant zei

"Leve de Koningin. Hoera, hoera, hoera!"

Bloothooi zei

Wat is de definitie van 'veel bezoekers'?
En de conclusie dat Bloothooi veel bezoekers krijgt is geheel op jouw conto?
Trouwens, bezoek 'krijg' je niet maar bezoek wordt ontvangen. In de meeste gevallen overigens met open armen.

Hans zei

"In de meeste gevallen met open armen". Wanneer niet?
Maar goed, aan schijtlollige reacties heb ik niets, wie is voor en wie is tegen het koningshuis?