woensdag 20 februari 2013

Coquille St.-Jacques




Een kerk in de binnenstad, aan het Janskerkhof. Op de deur van een bijgebouw zie ik een schelp. In mijn studententijd was het de toegangsdeur naar een dagcafe van het studentenpastoraat. Dronk er wel eens een kopje thee. Nu resideert er het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, en hebben ze er een informatiecentrum voor pelgrims naar Santiago de Compostela. Je kunt er voor 2,75 euro een pelgrimspaspoort krijgen. Het genootschap is opgericht op 25 juli 1986, de naamdag van Sint Jacob zo lees ik op de website, 'en wil de belangstelling voor de pelgrimstocht, in heden en verleden, vergroten en verdiepen'. 

Van studentencafe naar pelgrimage-centrum, het kan verkeren. Elke studentenstand is in zekere zin een pelgrimsoord. Jongeren ondernemen de stap naar een hogere waarheid. In de hoop dat die ze verder brengt in het leven. Met voorspoed en een glansrijke loopbaan. In plaats van afstand te nemen van een hectisch bestaan duiken ze er middenin. Veel studenten zijn bij voorkeur pelgrim in een Porsche. Ze eten liever coquilles dan dat ze de wandelroute volgen. Natuurlijk willen ze daar een Macon-Villages bij of een Vire-Clesse bij drinken. Niet dat ze het verschil proeven, maar omdat ze het kunnen betalen. Zakkenvullers nemen altijd te veel mee. Terwijl de belangrijkste vraag van een echte pelgrim luidt: hoe voorkom ik dat mijn rugzak te zwaar wordt.

   

3 opmerkingen:

Hans zei

Een schelp? Hahahahaha, da's een verkeerd opgehangen zon; het logo van het immer zonnige pelgrimsoord waarover Bloothooi verhaalt...
Enne, beetje flauw, om in één dag vier cursiefjes tegelijk te plaatsen...

bloothooi zei

Wel een zon met geschulpte rand. Net zo'n zonnig logo als het beeldmerk van een koninklijke brandstofbedrijf.

Hans zei

Ja, lul je er maar uit...