In de Volkskrant lees ik een vertaald artikel uit de The New York Times. Over ondergrondse restaurants in Barcelona. Ondergrondse restaurants zijn geen uitgaansgelegenheden bij een metrostation. Nee, het zijn restaurants met een zogenoemde zwarte boekhouding. In omgebouwde appartementen en lege bedrijfsruimten. Europese correspondent Dan Bilefsky spreekt van 'clandestiene economie'.
De Spaanse overheid mist - naar schatting door economen - jaarlijks 37 miljard euro belastinginkomsten, zo lees ik. Economen denken al snel iets te missen. Winst, omzet, rendement. Hun wetenschap zit boordevol onderzoek naar gemis. Economie lijkt gestoeld op begeerte naar iets dat er niet is.
Er schijnen in Spanje ondergrondse jazzclubs te bestaan naast ondergrondse kapsalons en flamenco-zalen. Door het predicaat 'ondergronds', klinkt zwarte economie welhaast spannend en heldhaftig. Als een daad van verzet. Na een oorlog schat men ondergrondse strijd tegen de bezetter pas op waarde.
Wat eerst verzet heet, noemen anderen ineens terrorisme. Het voert te ver om economische misère oorlog te noemen. Toch strijden burgers al jaren tegen de fiscus. Echter, een belastingontduiker wordt in de regel geen verzetsheld.
Ach, economie is economie. Zwart of wit. Mensen willen waar voor hun geld. En beknibbelen liever op de moraal.
4 opmerkingen:
Slap gelul, rekent u even mee; héél simpel en snel rekenen: In Spanje betaalt een kleine ondernemer in de regel 30% winstbelasting. Als er 37 miljard aan belasting wordt gemist, komt dat neer op een winst van een kleine 125 miljard. Laat ik nou eens een héél mooie winst van 30% van de omzet nemen; dan bedraagt de omzet 416 miljard. Spanje heeft 47 miljoen inwoners.
Bij een "zwarte" omzet van 416 miljard zou elke Spanjaard, baby's, kinderen, bejaarden etc. incluis, alleen al in de ondergrondse horeca € 8.850,00 per jaar uitgeven.
Slap gelul dus.
De verslaggever laat onvermeld welke economen het betreft. Spaanse economen, neem ik gemakshalve aan.
Citaat 1 uit VK artikel:
'De Spaanse schatkist loopt door ondergrondse zaken als Nikkei (naam van ondergronds restaurant, Bloothooi) jaarlijks zo'n 37 miljard euro mis, denken economen.'
Citaat 2 uit VK artikel:
'Hoewel het moeilijk is de omvang van dit soort clandestiene activiteiten te bepalen, schatten economen dat de zwarte economie eenvijfde is van het bruto binnenlands product'.
Economen die denken. Economen die schatten. Bij wie zijn de aangehaalde economen in loondienst? Het geeft aan dat economie naast een wetenschap vooral een gezelschapsspel is, vol psychologie, emotie, angst en fantasie.
@Hans interessante benadering, zo had ik het nog niet bekeken.
Overigens gaat de ondergrondse economie om meer dan alleen horeca. Vergeet de kapsalons en flamenco-zalen niet. Veel Spanjaarden laten hun haar knippen, dansen, klappen en spelen of genieten anderszins Flamenco. Dan kun je al met al aannemen dat het om behoorlijke bedragen gaat.
Opmerkelijk is dat Voetnoot van Arnon Grunberg op voorpagina VK van zaterdag 9-2 eveneens over belastingontduiking en moraal gaat. Of is het allerminst opmerkelijk en heeft vrijwel niemand een onbesmet blazoen als het om belasting aangeven gaat?
Een reactie posten