woensdag 27 februari 2013

Kantoorontmoetingen


"Mag ik jouw zwengel even?"  
Je zou het een impertinente vraag kunnen noemen. Zo op de maandagmorgen. Zelf houd ik net een toetsenbord ondersteboven. Broodkruimels en ondefinieerbaar gruis vallen op het bureau. Evenals afgebroken nagels en een haar. Mogelijk nog ander DNA-materiaal. 
De collega wil zijn bureau omlaag 'draaien'. Met de zwengel stelt hij de juiste hoogte in. Terwijl zijn bureaublad steeds verder daalt, blijft de stroomkabel van de PC hangen op het naastgelegen hogere bureau. De computer, met daar bovenop het beeldscherm kiept vervaarlijk voorover. Bij het verschuiven schiet de stroomkabel er uit.  De collega klikt een voor een de armleuningen van de bureaustoel naar beneden.   
Het zijn de zegeningen van Het Nieuwe Werken. Jan en allemaal gebruikt een-en-hetzelfde bureau, stoel en werkstation. Wel goedkoper qua overheadkosten. Minder faciliteiten, lagere schoonmaakkosten en inkrimping van kantoorruimte. Dat je een keer thuis werkt is geen probleem tegenwoordig. De zegening van thuiswerken is dat je beter koffie drinkt. 
Dezelfde dag komt het nieuwsbericht over het Amerikaanse bedrijf Yahoo. De nieuwe topvrouw schaft het thuiswerken af. 'vanaf juni moet iedereen weer gewoon naar kantoor komen, anders word je ontslagen', zo lees ik. De CEO stuurde een memo waarin ze onder meer schrijft: 'De beste beslissingen en inzichten komen uit de wandelgangen en discussies in de kantine, door mensen te ontmoeten, en door met je team te vergaderen.' Waar kreeg mevrouw de CEO dit heldere inzicht? In de wandelgang, aan de lunchtafel of tijdens een teamvergadering?  
Zullen de medewerkers, eenmaal op kantoor, allemaal een vast bureau krijgen? Dan hoeven ze in elk geval niet meer om je zwengel te vragen.   

2 opmerkingen:

Hans zei

Hmm, werk ik tóch bij een modern(er) en schoner bedrijf. Alle bureaus hebben een eigen, vaste "zwengel", computers hangen netjes onder de tafelbladen, platte beeldschermen hangen en zijn in alle standen verstelbaar en toetsenborden, muizen en telefoons worden viermaal per jaar grondig gereinigd.
Tot slot is de verse koffie lekkerder dan de "kinderkoffie" die ik thuis maak.
Keertje samen op excursie naar mijn werkgever, Bloothooi?

bloothooi zei

Wat een positieve geluiden over de broodheer. Menig excursie naar Het Nieuwe Werken walhalla werd een teleurstelling. Verder ben ik allang blij met een baan. Veel mensen zijn van Het Nieuwe Werken ineens Het Nieuwe Werkeloos. Zonder prettige vooruitzichten.