dinsdag 1 januari 2013

Chocobombe-check

De namen van verschillende vuurwerkproducten spreken boekdelen als feestartikel. Neem Moon Travellers (with whistle), Crackling Spinner en Celebration Cracker XXL. Verder lees ik over cakes, fonteinen en pijlen. De naam Grondbloem blijft me het meeste bij. Het heeft iets poëtisch, zou tevens pleonasme kunnen zijn. Immers, zijn niet alle bloemen grondbloemen? Zonder grond, geen groei. Zonder aarde en water lijkt er geen beginnen aan als bloem. Zonder grond geen bloem.

Voortbordurend hierop, klinkt grondbloem ineens minderwaardig ten opzichte van de spreekwoordelijke muurbloem; een meisje dat ongevraagd overblijft, dat voortdurend aan de kant zit tijdens een dansavond. De grondbloem zou een meisje kunnen zijn dat aan de kant ligt. Gelijk een junkie in de goot. Dan kun je beter aan de kant tegen de muur zitten.

Ach, de naamgeving van ander vuurwerk verbloemt nauwelijks het geweld aan boemen en bammen: Thunder, 90 schots mitrailleurband, Super Ratelband met, naar keuze, 90, 400, 1.000 dan wel 1.500 shots. De Powerbox Stinger bevat volgens de folder: ' 152 schoten puur geweld'. De overtreffende trap is de Powerbox Extreme met 'snoeiharde beuken'. Wat te denken van 'de hardste single shot mortier van Nederland' de Flower Thunder 18. Ben benieuwd of de 'zeer zware' mortier Rockett XXL nog harder beukt.

Zo knallen we met 'puur geweld' het nieuwe jaar in. Het kerstnagerecht Chocobombe van Jamie Olivier was in dit licht bezien evenmin vreedzaam te noemen. Een snoeiharde beuk voor menig buikje. In oorlogen in voorbije dagen was er wel eens een wapenstilstand tijdens de feestdagen. In de 24-uurs-economie lijkt er geen tijd voor vrede. Doorknallen luidt het devies.




Geen opmerkingen: