vrijdag 31 oktober 2008

Griezelig



Wat griezelig dat de uitgeholde waan van de dag in de Verenigde Staten wereldwijd zo'n grote invloed kent. Het alledaagse leven in Nederland is vergeven van Amerikaanse ditjes en datjes. Hoe lang duurt de voorwaardelijke dankbaarheid voor de Marshallhulp? Het aardse bestaan reikt verder dan louter economische belangen. Zou ik hopen althans.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kijk Hugo, daar zwengel je nog eens een mooie polemiek aan. Ik zal proberen het kort te houden, hoewel het onderwerp mij al heel lang boeit.
Al in mijn vroege jeugd was (bijna) alles en iedereen pro-Amerikaans, we werden ook zo opgevoed. De "Russen" (overigens inclusief de bargoense) waren gevaarlijk en eng en ze waren op totale vernietiging en overheersing uit. De Amerikanen kwamen ons tijdens de Koude Oorlog wel even verdedigen, net zoals in Korea en Vietnam. Nu jaren later bleken die Russen net zo bang voor de Amerikanen te zijn geweest als de Amerikanen (en wij) voor de Russen. Ja, ze hadden niet onze politiek, ze onderdrukten mensen, hielden de grenzen hermetisch gesloten, brachten niets naar buiten, ze annexeerden buurlanden enz. Maar wat blijkt, het land heeft geschiedenis, cultuur, bijzonder vriendelijke mensen, gastvrijheid en zo kan ik nog wel even doorgaan met van alles wat die schreeuwerige en hebberige Amerikanen niet hebben. En heeft de laatste financiële crisis ook niet bewezen dat het "Amerikaanse systeem" eveneens niet deugt?
Maar Hugo, ben je wel écht recht in de leer? Kijk eens waarmee jij meestentijds je voeten omhult? Noemde je dat schoeisel onlangs zelf ook niet "sneekers"? Je ziet, het is makkelijk om je ergens tegen te verzetten, waarin je ditmaal overigens groot gelijk hebt, maar wees dan wel consequent.

Anoniem zei

Verzet is zinloos.
Van elk land en uit elke cultuur probeer ik als individu naar eigen goeddunken het beste tot me te nemen. Zo luister ik naar jazz op mijn iPod, gebruik dagelijks Microsoft, bekijk af en toe de website van The New York Review of Books en eet graag Ben & Jerry's.
In het maken van bewuste keuzes ben ik consequent.