dinsdag 7 oktober 2008

Zuiderburen



De Belgen hebben het ook niet makkelijk. Terwijl ze in vele opzichten te verkiezen zijn als vriend. Als je het wilt zien tenminste, en voorbij gaat aan de spot en de oenigheid die de Nederlandse media graag tonen over onze zuiderburen. Liever spreek ik een beleefde Belg in plaats van een Hollandse hufter.
Ze staan mij na die Belgen. Lees de door Tom Lanoye tussen 1997 en 2003 geschreven Monstertrilogie (Het goddelijke monster, Zwarte tranen en Bozen tongen) dat nog verrassend actueel is en je zit het hele land, gans België, op de huid.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

WAT ZEGT U DAAR, HEER BlOOTBELG? U spreekt liever een beleefde Belg dan een Hollandse hufter? Wel, laat het dan ook bij spreken blijven. Maar bedenk goed, dat beleefde is ook alles mee gezegd en heeft vooral te maken met hun gebruik van persoonlijke voornaamwoorden, ze klínken dus beleefder dan ze in werkelijkheid zijn. Uit hoofde van mijn functie doe ik al jaren zaken met Belgen, althans, dat tracht ik. ze zijn onbetrouwbaar, komen hun afspraken niet na, zitten in strenge hiërarchische harnmassen en komen daardoor vaak terug op afspraken én ze zijn lui. U bent duidelijk geen man van de wereld. Geef mij maar die Hollandse hufter, die direct zegt hoe het ervoor staat. Maar weet u wat, ga lekker in België wonen, kunt u de gehele dag lekker beleefd met ze doen.
Tot slot, eigenlijk moeten we het niet over Belgen hebben, maar over Vlamingen, want de Walen zijn toch iétsje anders.

Anoniem zei

Bloothollander repte van vriendschap, beste mijnheer Ton van Noorden, niet van zaken doen. Er bestaat een groot verschil tussen de Belg en de Nederlander. De Nederlander zal ook vrienden verhandelen als het iets opbrengt.
Trouwens, wat een man van de wereld bent u om uitsluitend de Nederlandse omgangsvormen te waarderen? En zo geen ruimte laat aan uitingen van andere folklore of cultuur.
Alle Belgen, ook die uit Wallonië, zijn beleefd.
Vlamingen zijn daarnaast te prijzen als vriend van de met liefde omgeven taal die de Nederlanders ernstig verontachtzamen.