woensdag 3 juni 2009

Aangespoeld



Daar, waar het Amsterdam-Rijnkanaal de oude van de nieuwe stad scheidt, ligt het strand genaamd Stadsstrand Oog in Al. Vanuit je Krachtwijk of Vogelaarwijk stap je zo op de fiets voor een dagje strand. Zonder in de file te staan. Alleen die bewoners zie ik niet. Hier komt het hippe horecapubliek uit de binnenstad en bewoners van studentenhuizen.
De stralende zon doet de kunstmatige uitstraling snel vergeten. In het binnenland is gewoon een afgebrokkeld stuk kust aangespoeld. Als een verdwaalde dolfijn.
Pootjebaden kan alleen denkbeeldig want het kolkende, klotsende water is streng verboden. Rijnaken en duwboten varen af en aan. De exploitant bekommert zich vast en zeker meer om de omzet dan om drenkelingen. Een badmeester is trouwens nergens te bekennen. Geen baywatch maar bierwacht, achter de bar.
Het strand ligt er. Maar waar is de stad? Het terras blijft leeg. Terwijl het na werktijd is op een dinsdagnamiddag. De kok leeft zich in arren moede uit op de bestelling van een portie bittergarnituur. Wellicht schuwen badgasten de wind. Nu ja, in voorkomende gevallen is het stadsstrand voorhanden. Net als in Venlo, Zoetermeer en Heerhugowaard. Met een strand tel je mee en ligt voortaan elke stad aan zee.


3 opmerkingen:

Hans zei

Volgens de doemdenkers nog even en de stad ligt écht aan zee. Dus daar zat je gisterenavond de buurt te ontwijken, jubilaris? Of moet ik zeggen krentenkakker, Hagenees, Hardewijker, centenneuker, vrek of noem maar op.

E.I. Kipping zei

Alleen Rijnaken en duwboten? Geen andere schepen? Geen duwcombinaties? Want in de regel zie je "duwboten" nooit alleen. Zou Blootboot iets duidelijker kunnen specificeren wat er zoal "af en aan" vaart? En wat is, naar Blootvaart's perceptie "af" en wat is "aan"? Bij een rivier heb je stroomaf- en opwaarts. Bij kanalen heb je dat niet, dan wel minder.

De watermanager zei

'Af' is richting het IJ en 'aan' de kant op van de Waal.
Of ben ik nu een beetje dom geweest?