vrijdag 26 juni 2009

Loopje

Een loopje nemen. Met de waarheid. Dat doen we allemaal wel eens. Als je een koning bent worden je loopjes scherp in de gaten gehouden. Dan is de waarheid hard en onverbiddelijk. Iedereen weet het ineens beter, wie je bent, wat je deed, wat je naliet. De menigte gaat jouw gangen na alsof het hun eigen gangen zijn.
Doe de rechter hiel omhoog, sleep de linkervoet naar achteren, doe de rechter hiel omlaag, en je linker hiel omhoog, sleep de rechtervoet naar achteren. Beweeg de armen zoals ze ook bewegen als er vooruit gelopen wordt, beweeg de nek van voren naar achter.
Herhaal het bovenstaande. Zoals de koning vele malen herhaalt en herinnert wordt.
De koning beweegt voort. Hij wist heus wel beter en al heeft hij nooit van Multatuli gehoord is hij het roerend eens met de zin:
'Vanaf de maan gezien zijn we allemaal even groot'.

3 opmerkingen:

Badman zei

Dat klopt, alleen was hij ook nog eens groots en helaas valt dat vanaf de maan niet altijd waar te nemen...

Woensdag had Bloothooi al een vooruitziende blik:

Een verzameling bits en bites herinnert als virtuele resten aan hen die ons ontvallen.

Gelukkig resten ons ook nog voornamelijk mooie beelden van hem.

Prof. dr. mr. ir. E.I. Kipping zei

Zeg meneer Blootprof, u presenteert uzelf op LinkedIn zo'n beetje als de beste schrijver van Nederland. Hoewel ik mij afvraag of alles in uw profiel wel even professioneel is, maar dat terzijde.
Hoe kan het dan zijn dat ik u regelmatig moet betrappen op vette (stijl)fouten en ditmaal zelfs twee in een korte zin?
"Zoals de koning vele malen herhaalt en herinnert wordt." Om te beginnen zou het hulpwerkwoord 'wordt' aan het einde van de zin kunnen suggereren dat het betrekking heeft op zowel 'herhaalt' als 'herinnert'. Maar als ik deze wel zeer kromme zin nog eens goed lees, zie ik dat de koning 'herhaalt' en hij door anderen 'wordt herinnerd' (met een 'd' dus). Hoe komt het toch dat gans een natie, inclusief taalkundigen en woordenboeken, op mofrikaanse wijze telkens het hulpwerkwoord achter het werkwoord plaatst? Hierdoor gaat Nederland taalkundig naar de verdommenis.
En wat te denken van '...Multatuli gehoord is hij...'? Is dat nou écht mooi, 'gehoord' en 'is' zo bot achter elkaar plaatsen?
Is het zelfs niet zo, dat deze kromme, stijlloze prietpraat in het niet valt bij de opgebleekte, wellicht iets teveel geadoreerde, maar zeker niet slechte artiest waar het over gaat? En is het niet een beetje passé, dergelijke stukjes, waarin de naam van de artiest -in dit geval Michael Jackson- niet wordt genoemd?
En dat alles noemt u op LinkedIn een 'vlotte pen'.
U moet nog een hoop leren...
En het ergste is, met betrekking tot Michaels overlijden zullen velen u nog volgen met hun schrijfsels in deze komende mediakermis, overdreven aandacht en massahysterie bij de vele fans.

Strobaal zei

Beste Bloothooi,

De heer Kipping heeft als hoeder van de Nederlandsche taal wel een beetje gelijk. De kromme zinnen zitten de boodschap soms in de weg.
Wie weet, beste Bloothooi, dat met een eigenzinnige draai recht geschreven kan worden, wat krom is.
Samen met de lezers leert Bloothooi veel van de nuttige taaltips. Zodat menigeen nooit meer hoeft te verzuchten:
'leefde Henri Knap nog maar'.