woensdag 10 juni 2009

Buiten



Oeps, helemaal vergeten. Het is Nationale Straatspeeldag. In héél Nederland wordt de straat van de kinderen. Toevalllig was ik veel op straat vanmorgen. Eerst per stationwagon van Zweedse makelij en vervolgens op de vouwfiets. De meeste kinderen die ik zag zaten in de auto. Achterin bij papa of mama op weg naar school.
Veilig Verkeer Nederland roept alle kinderen en hun ouders vandaag 'de straat af te zetten en uit protest op straat te gaan spelen'. Het is een jaarlijkse actie tegen verkeersonveilige situaties. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en kindertelevisiezender Nickelodeon ondersteunen dit initiatief door op dezelfde dag de Landelijke Buitenspeeldag te organiseren. Nickelodeon wil best één dag per jaar het buitenspelen stimuleren maar hoopt de rest van het jaar dat hun doelgroep de godganse dag weer binnen aan de buis gekluisterd zit.
Op de site van Veilig Verkeer Nederland lees ik pas na een uiteenzetting van de volwassen boodschap iets over de kinderen zelf:
'Maar natuurlijk is de Nationale Straatspeeldag vooral ook een groot kinderfeest'.
Thema van de Nationale Straatspeeldag is 'zebra'. Zijn dat soms die witte strepen op het wegdek waar vroeger auto's voor stopten als er een voetganger overstak?
Het zal mij benieuwen hoeveel verkeersregelaars vandaag voor de sokken gereden worden. Autobestuurders en motormuizen zijn allergisch voor afzettingen en ander oponthoud. Rijdend Nederland wil koste wat kost ruim baan.
"Maar edelbachtbare, het wordt alsmaar drukker op de weg en steeds lastiger om van A naar B te komen. Ziet u, kinderen horen niet op straat. Toevallig zag ik dat jongetje over het hoofd toen ik gas gaf voor de drempel", voert een of andere verkeershufter ergens in een rechtbank tijdens Nationale Straatspeeldag ter verdediging aan.
Elke dag is het Nationale Straatspeeldag. In héél Nederland is de straat van de grote mensen die met hun speeltjes in de weer zijn. Kinderen komen er met dat ene dagje maar bekaaid van af.

3 opmerkingen:

Prof. dr. E.I. Kipping, neerlandicus. zei

Het is toch zeer beschamend, Blootweg, dat je net als bijna alle andere domme journalisten "alsmaar" schrijft in plaats van "almaar". Hiermee kom je weer niet verder dan het niveau waarover je schrijft, "straatjochie".

Strobaal zei

Mogelijk is het de heer Kipping ontgaan dat een verkeershufter al sprekende werd opgevoerd. In spreektaal rept zelden iemand van 'almaar'.
Trouwens, in de laatste edities van de Grote Van Dale is het lemma 'alsmaar' opgenomen.
Maar ja, u bent van huis uit taalpurist en legt op alle slakken zout.

E.I. Kipping zei

Ach ja Strobaal, als het klootjesvolk maar lang genoeg "hun hebben" roept, wordt dat binnenkort ook goedgekeurd door dat op zichzelf geilende woordenboek.