Tussen de twee leeuwen bij de ingang door liep ik in en uit. In het hoofdpostkantoor aan de Neude kocht ik postzegels ("Zonder de koningin alstublieft"), stortte geld, nam veel meer geld op, sloot reisverzekeringen af, bood pakketjes aan en stond in de rij voor een van de loketten. Enige tijd huurde ik er een postbus. In de hal bracht ik al met al uren en uren door.
De naam hoofdpostkantoor heeft iets voornaams. Alsof je daar handelingen verricht waarvoor een gewoon postkantoor te eenvoudig is. Een cheque verzilveren in de stijl van de Amsterdamse school geeft grandeur. Een pakketje laten wegen onder hoge parabolische bogen maakt het frankeren extra gewichtig.
Nu is het gebouw van Fortis Vastgoed en verdwijnt na 85 jaar de bestemming van postkantoor. Detailhandel zal hier hoogtij vieren. Een van de zes arduinen beelden in de hal gaat over de handel en welvaart. De beeldhouwer Hendrik van den Eijnde had hiermee een profetische blik.
2 opmerkingen:
"Parabolische bogen", "arduinen beelden". Heeft stadsbouwmeester Blootboog een schriftelijke cursus bouwkunde gevolgd en probeert hij zijn beperkte kennis der historische bouwkunst nu stiekem nonchalant in zijn ditmaal wel heel leuke, van nostalgie stijfstaande cursiefje te verwerken?
Eh, meneer Bloothooi, er klopt iets niet. U geeft een opsomming van een aantal door u afgenomen diensten. Deze opsomming eindigt u met de opmerking dat u in de rij stond voor een van de loketten. Maar waarom zou u in de rij gaan staan als u al een dienst hebt afgenomen?
Of bedoelde u toevallig te zeggen dat u in de rij moest staan om een of meer diensten af te nemen? Ja? Waarom begint u uw opsomming dan niet met het in de rij staan? Heel slordig voor een inmiddels doorgewinterde cursivist.
Een reactie posten