vrijdag 1 mei 2009

Hobbelpaard



De burgerij neemt het defilé af. Sjokkend bewondert een mensenmassa de eindeloze uitstalling van bezit. De handelsgeest wordt door Koninginnedag extra opgewekt. Menigeen wil een slaatje slaan uit de geboortedag van een wijlen vorstin. Bij elke stuiver, of het laatste dubbeltje kan het een deal zijn. Of no deal. De Hollander toont zich de geboren salesmanager.
En dan het Ballengooien. Dat heet vermaak. Zou Juliana dit voor ogen hebben gehad? Haar verjaardagsfeestje een bric a brac.
‘Er valt wat te halen, mensen!’
Men sjokt voort, langs kleedjes bedekt met restanten inboedel. Er klinkt handjeklap, terwijl geldt: wat een gek er voor geeft. Het overschot wordt hier geëtaleerd als zeldzame koopwaar. Jip en Janneke-puzzels, vier eetkamerstoelen, cassettebandjes in originele verpakking, het houten hobbelpaard. Ze wachten op een tweede leven.
Wij wandelen eigenlijk langs onszelf en kijken schaamteloos in de spiegel. Al dragen we niet alle dagen tot oud roze verschoten oranje. Ik zie me lopen, heel gewoon, niets aan de hand. Verbeelding kent geen plaats. Dit is mijn volk, mijn vaderland en zal het nimmer ontstijgen. Het is zoals het is.

2 opmerkingen:

Hans zei

Aanvankelijk had ik vandaag geen inspiratie voor een leuke reactie. Totdat... Totdat enige minuten geleden Bloothooi met zijn MPV kwam aanrijden, hij was "even een kranje wezen halen in Zeist". Meneer Bloothooi, de man die voorstander is van doelmatig gebruik van de auto, rijdt met een MPV naar het station Driebergen-Zeist voor zoiets onbenulligs als een KUTKRANT, de NRC, de krant voor de linkse intelligentsia, de krant voor de mensen die erbij willen horen, de krant met (officieel gemeten) de meeste taalfouten. En waarom? Omdat er bezoek kwam. Ja, omdat er bezoek kwam. Want dan hoort er natuurlijk een verse NRC op de salontafel te liggen, om dat bezoek te imponeren met deze pseudo-intelligente krant.
Dit is mijn overbuurman.
Zal hij ooit dit gedrag ontstijgen?
Het is zoals het is.

Hans zei

Het is aan de lezer om te oordelen wat hij van deze reactie vindt. Bloothooi stuurde deze per e-mail naar mij naar aanleiding van bovenstaande reactie:
Jammer dat jij geen schifting kunt maken tussen waarneming en analyse van de waargenomen feiten. En bovendien flarden van wat je (slecht) hoort met elkaar in verband brengt. Zonder eerst de correlatie vast te stellen.
Voor wederhoor ben je Oostindisch doof. Stokdoof zou ik willen beweren. Binnenkort prijkt een schildje met 'SH' op de achterdrager van dat die onzettend lelijke Giant van je.

Fluit er 's nachts een vrouw naar je geef je niet thuis. Wil je de overburen niet (her-)kennen als je een specialistenechtpaar uitgeleide doet? Zeker net zitten opscheppen dat jij je zo onderscheidt van het doorzongepeupel in de buurt.
Wat een spatjes ineens.